Biserica Belvedere

ISTORIC

Biserica Belvedere

Prezentare generala

Parohia Belvedere a luat fiinta in anul 1929 sub denumirea de “ Parohia Belvedere C.A.M.”.

Biserica Belvedere are hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel-29 iunie şi Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina-25 noiembrie. Este situata in partea de nord-vest a capitalei, pe malul stang al Dambovitei, in mijlocul cartierului Regie. In vecinatatea parohiei se afla caminele studentesti Belvedere, stadionul studentesc, parohia Sfantul Ilie Grand si Calea Giulesti. Parohia are in componenta numai case muncitoresti, fostele locuinte ale salariatilor Fabricii de Tigarete si ale Cailor Ferate Romane. Biserica Belvedere a  fost  construita intre anii 1934 – 1940.

Piatra de temelie a bisericii a fost pusa la 25 octombrie 1934 de catre primul patriarh al Romaniei, Miron Cristea,  in prezenta membrilor Conducerii Manufacturii Tutunului, a Cailor Ferate Romane, in prezenta multor credinciosi si a unui sobor de preoti si diaconi.

Lucrarile de constructie au fost finalizate in anul 1940 cu exceptia mobilierului, catapetesmei, picturii si dotarilor din biserica . Sfantul lacas a fost realizat prin contributia  si sprijinul activ al enoriasilor si salariatilor celor doua intreprinderi ( fiecare muncitor participand cu o contributie baneasca reprezentand retributia pe o zi de lucru din luna). Initiatorul construirii bisericii, cat si a tuturor proiectelor sociale si activitatilor religioase a fost preotul Petre Serpe, ctitorul  sfantului locas . Proiectul bisericii a fost intocmit de arhitectul Ioan Traianescu (1875 – 1964), cel care a si condus o parte din lucrarile de constructie.

Proprietatea asupra terenului a fost dobandita prin donatie din partea Administratiei C.A.M. si C.F.R. conform cu “ Hoarirea  Comunicata nr.135844 din 11 decembrie 1930 a Directiei Generale C.A.M.” si “ Actului Fundational din 25 octombrie 1934 “ – vezi revista “ Munca si credinta”  nr.10-12 din 1934 si procesul verbal al Consiliului Parohial din 1969.

Actele de donatie ale bisericii au fost distruse in timpul bombardamentelor din 7 mai 1944 conform “Certificatului de sinistrare”.

Prezentarea bisericii

Biserica Belvedere are un aspect monumental iar ca structura arhitectonica se aseamana aproape in intregime cu Catedrala Mitropolitana din Timisoara, fapt pentru care este considerate sora mai mica a acesteia, amandoua fiind proiectate de acelasi valoros architect.
Prin frumusetea sa deosebita siprin structura arhitectonica, biserica Belvedere este considerata unicat in Bucuresti.
Impreuna cu Catedrala din Timisoara si cu biserica Elefterie din Bucuresti sunt apreciate ca “ opere de arhitectura foarte rare “ ( Arhitectura pe teritoriul Romaniei – Editura Academiei 1982, pag. 580, Profesor Grigore Ionescu ).
Biserica este construita din beton si caramida aparenta . Are o turla mare la mijloc si doua turle mici in fata . Turlele sunt in stil gotic, acoperite cu tigla smaltuita si colorata iar dupa 2005 biserica a fost  acoperita in intregime  cu tabla de cupru.

Intrarea in biserica se face prin trei usi principale in fata, doua usi laterale si daua usi in partea altarului.
Interiorul bisericii este construit atat in stil bizantin cat si apusean cu multe elemente de arhitectura, cu balcoane pe doua nivele, un cafas pe patru nivele, sustinute de patru stalpi puternici pe un planseu din beton armat.

In sfantul altar se afla sase capiteluri cu timpane si arcade.

Lucrarile de pictura au fost incepute in anul 1965, in stil neobizantin si El – Greco, de catre pictorul Dimitrie Hornung, dar nu au fost finalizate, datorita imbolnavirii si decesului pictorului. Incercari de continuare a picturii au mai existat, in perioade diferite si de pictori diferiti, dar nici acestea nu au fost finalizate.

La demisol, biserica dispune de un spatiu generos unde s-a amenajat un paraclis si o cantina, folosite la  desfasurarea unor activitati religioase, culturale si actiuni social caritative.

Activitati sociale desfasurate in trecut

Biserica a intreprins activitati cu character religios, moral, cultural, social si misionar.

In anul 1929 cu sprijinul conducerii Manufacrurei de tutun, in incinta fabricii a luat fiinta o capela unde preotul Petre Serpe a slujit in calitate de confesor al angajatilor Manufactuei de Tutun Belvedere, savarsind Sfanta Liturghie si celelalte servicii religioase.

In ziua de 25 noiembrie 1929 s-a infiintat “Societatea Crestina Ortodoxa Sfanta Ecaterina”, compusa din doamne si domnisoare din parohie, avand scopul de a sprijini activitatea misionara si cultural religioasa din parohie in vederea ajutarii constructiei bisericii.

La initiativa preotului s-a amenajat in fabrica de tutun o biblioteca  pentru angajati, cuprinzand 5000 de volume, dar care a fost distrusa impreuna cu alte bunuri in timpul bombardamentelor din 7 mai 1944.

In ziua de 24 aprilie 1934 s-a deschis in incinta fabricii o gradinita de copii avandu-l ca ocrotitor pe Sfantul Ierarh Nicolae. Aceasta gradinita a fost initial organizata, intretinuta si condusa de parohie sub directa supraveghere a preotului, ajutat de sotia sa, prezbitera Maria Serpe si de Societatea Sfanta Ecaterina.

Gradinita “ Sfantul Nicolae” a fost infiintata cu scopul de a aduna sub acoperamantul sfintei biserici copiii salariatilor Manufacturei de tutun si CFR si le-a slujit acestora pana in anul 1947 ca adapost, hrana, imbracaminte si o aleasa insruire de catre doua educatoare salariate ale parohiei.

Din anul 1947 aceasta gradinita a fost luata de catre stat. Ea functioneaza si astazi dupa normele invatamantului public si de stat.

In bombardamentele din 7 mai 1944 s-a distrus capela din incinta fabricii silindu-l pe preot sa stramute in noua biserica, catapeteasma si obiectele de cult ce s-au putut salva si cu aprobarea sfintei Arhiepiscopii a Bucurestilor sa oficieze Sfanta Liturghie si celelalte servicii religioase. Se continua astfel activitatea administrativ – bisericeasca,  cultural – sociala si economic – gospodaresca cu sprijinul membrilor consiliului si comitetului parohial Sfanta Ecaterina.

Dupa 23 august 1944, din initiativa parohiei, se infiinteza o cantina sprijinita de catre credinciosi si Societatea Crucea Rosie. Aceasta cantina a functionat in demisolul bisericii, avand bucatarie proprie, sala de mese, mobilier, vesela, etc., servind masa aici, in fiecare zi 150 de copii pana in anul 1948 cand a fost desfiintata prin noul regim al cantinelor.

In anul 1946 a luat fiinta Scoala Duminicala de Catehizare. Aceasta avea scopul de a redresa viata religios – morala a credinciosilor greu incercati in timpul razboiului.

In anul 1950 aceasta scoala isi incheie activitatea prin decizia Sfantului Sinod BOR, care reglementa ca programul de catehizare sa fie realizat in cadrul Sfintei Liturghii.

Biserica Belvedere astazi

De-a lungul timpului biserica Belvedere a necesitat lucrari ample de reparatie si restaurare care nu s-au realizat decat in mica masura, astfel incat astazi, din nefericire, biserica  necesită lucrări urgente de reparaţii capitale, în special la acoperiş şi la structura de rezistenţă, reparaţii ce impun cheltuieli foarte mari.

Pereţii bisericii şi structura de rezistenţă necesită lucrări de consolidare urgentă, deoarece prin acoperişul spart plouă în sfântul lăcaş, iar subsolul este cuprins de igrasie avansată.

Lucrările de execuţie a reparaţiilor capitale nu pot fi începute, întrucât resursele financiare ale parohiei sunt foarte modeste, biserica aflându-se într-un cartier de enoriaşi (420 familii) dintre care majoritatea sunt pensionari, iar salariaţii au venituri lunare modeste.

Incepand din toamna anului 2004, au inceput ample lucrari de reparatie si restaurare ale sfantului locas, astazi aceste activitati sunt in deplina desfasurare .

Document atestatar – din Arhivele Naționale Istorice Centrale, fond Mihai Berceanu, dosar II/45, filele 1-6 - al activatii misionare al Preotului Petre Serpe pentru construirea Bisericii Belvedere. Memoriul prezinta reusitele inceputului activitatii misionare pe langa Regia Monopolului de Stat “Belvedere”, instrumentele de lucru ale preotului, situatia lucratorilor de la regie ce beneficiau de serviciul preotului evocand chiar vizita -din 23 Decembrie 1928- Reginei Maria la capela premergatoare bisericii:


  1. Memoriu coperta
  2. Memoriu pagina 1
  3. Memoriu pagina 2
  4. Memoriu pagina 3
  5. Memoriu pagina 4
  6. Memoriu pagina 5
  7. Memoriu pagina 6
  8. Memoriu pagina 7
  9. Memoriu pagina 8
  10. Memoriu pagina 9


Anunt pictura biserica